Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Оперативно лечение на котешки ентропион

Това е случаят на Лъчко. Той е котарак на 8 години и постъпи в нашата клиника с оплакване, че от около 1 година има проблем с очите. Постоянно ги държи притворени и събира голямо количество секрети. Провеждано му е предишно медикаментозно лечение, но само с временно подобрение.

След проведен подробен офталмологичен преглед + оцветяване с Флуоресцеин се установи наличието на блефароспазъм, повърхностно нараняване на роговицата и извръщане на долните клепачи навътре. Състоянието се нарича ентропион и е характерно предимно за някои породи кучета, но макар и рядко се среща и при котките. Прочетете повече тук.

За котките най-характерно е ентропиона да започне като спастичен, в следствие на болезнено очно състояние (като корнеалната язва например), което ако бъде допуснато може да премине към перманентен. Такъв се оказа и случаят с Лъчко.

Тъй като медикаментозната терапия в случая беше без задоволителни резултати и проблемът беше с голяма давност след подробно разяснение за състоянието на Лъчко стопаните се съгласиха и се предприе оперативно коригиране на двата клепача.

Използвана бе т.нар. Hotz-Celsus техника с отстраняване на кожна лапичка в близост до клепача. Тук най-важна е преценката на това, колко точно кожа да се изреже така, че клепача да се върне в нормалната си позиция без да се получава прекоригиране на проблема (ектропион). Максималния размер на отстранената кожа, което обикновено се изрязва е около 5-6мм в най-широката част на елипсата. Ако е засегната само малка част от клепача използването само на Y-V техниката може да бъде с много добър резултат.

Лъчко веднага след операцията

Характерна е нормална поява на отток и подуване в областта  на операцията, които в последствие изчезват. След хирургичната корекция на ентропиона Лъчко бе изпратен вкъщи със задължителна предпазна яка, с която той остана до окончателното сваляне на конците (от 10 до 14дни). Лечението за корнеалната язва и възпалената конюнктива продължи вкъщи.

След стриктно спазване на предписанията и няколко контролни прегледа след 10дни Лъчко бе доведен за сваляне на конците. Местата на корекцията са зарастнали много добре, конюнктивата е спокойна, роговицата е здрава, клепачите са в нормалната за тях позиция и не дразнят роговицата.

Благодарим на Лъчко затова, че е изключително послушен и спокоен пациент и ни съдейства докрай за доброто си възстановяване!