Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Котешки ентропион

Ентропионът е извръщане на краищата на клепачите навътре. Той не е типичен за котките, но когато се случи засяга най-често долните клепачи.

За разлика от кучето унаследеният ентропион при млада котка е необичаен. Понякога наследственият ентропион се наблюдава при породи котки с къси и кръгли лица като персийските и котките от порода Бирма. Тогава отново се засяга долния клепач.

Ентропионът при котките е по-вероятно да се развие по-късно в живота им, вследствие на други настъпили промени около очите. Една от най-честите причини е спазъм на клепачите, който се свързва с болка от нараняване на роговицата или продължителен нелекуван конюнктивит. При възрастни котки инфекциите с Херпес вирус могат да бъдат отключващи причини за този проблем.

Вторично ентропион може да се развие, когато окото се придвижи назад в орбитата (енофталм), или когато се смали в следствие на тежка травма или инфекция. Понякога ентропион може да се развие вследствие на загуба на нормалната неврологична функция на клепачите.

Ентропионът може да се появи самостоятелно или може да бъде придружен от други очни проблеми като ектопични мигли, язви на роговицата, образуването на белези вследствие на различни травми, конюнктивит. Тъй като ентропионът е активно свиване на клепачите, космите на засегнатия клепач постоянно се трият в роговицата. Това може да доведе до значителен дискомфорт и травмиране на роговицата.

Ентропионът засяга най-често външната част на долния клепач на едното или двете очи. Рядко може да бъдат засегнати горните клепачи. При брахицефалните породи и породите Бирма се засягат най-често тези части на долните клепачи, които са близо до носа.

На какво да обърнем внимание

 • Сълзене
 • Триене на очите
 • Събирането на голямо количество секрет от очите
 • Зачервяване и подуване на конюнктивата
 • Подгъване на клепачите и намокряне на космите около клепачите

Диагноза

Диагностицирането на ентропион се озъществява след обстоен офталмологичен преглед.

 • Оценява се позицията на клепача преди и след прилагането на локален анестетик
 • Използва се боя Флуоресцин, за да се открият всякакви наранявания на роговицата, които могат да присъстват поради постоянното триене на миглите в роговицата. Флуоресцинът се задържа в повредените участъци и ги оцветява в чрко зелено
 • Преглеждат се и други компоненти на окото, за да се установи подлежаща причина за ентропион
 • При някои котки се препоръчва тестването за Херпесвирус, което се осъществява с проба, взета от окото с помощта на специален тампон.

Терапия

При котките с унаследен ентропион и при повечето котки с вторичен (придобит) ентропион е необходима хирургична намеса, за извръщането на клепача в нормална позиция. (случаят на Лъчко) Прекаленото коригиране може да има сериозни последствия (клепачът ще се движи прекалено пасивно или няма да може да се затваря напълно). И двете усложнения могат да доведат до възпаление на роговицата и могат да изискват или друга хирургична намеса или доживотно прилагане на очни медикаменти.

 • По някой път може да се наложи повторна операция на ентропиона ако са налице все още дразнения на роговицата и възпаляване на конюнктивата, които да доведат до признаци на спазъм.
 • Преди да се прибегне до хирургична интервенция задължително се лекува подлежащото заболяване на роговицата или конюнктивата. (ако има такова) По някой път с отшумяване на болката и оздравяване на роговичната язва е възможно спастичният ентропион да отшуми.
 • По някой път се използват някои спомагателни процедури с цел да се намали контакта на роговицата с клепачите. Такива са вариантите с поставянето на временни шевове на клепачите и поставянето на временна контактна леща.Шевовете обикновено остават на място около 7-10дни или докато се овладее проблема с болезнената роговица. Контактната леща осигурява прозрачна превръзка над роговичната язва и предотвратява временно триенето на космите върху роговицата. Ако въпреки тези мерки ентропионът си продължава да го има се препоръчва хирурхично коригиране.
 • Най-често използваната хирургична техника за коригирането на ентропион е премахването на елиптично парче кожа от тази около клепачите в близост до границата с окото. Когато създадения дефект се зашие, кожата придърпва клепачите и те се извръщат навън. Целта на операцията е клепачите да се върнат в нормалната си позиция и да няма триене на космите им с роговицата.

Домашна грижа и превенция

Домашните грижи, свързани с ентропиона обикновено включват прилагането на медикаменти за оздравяване на роговицата. След операцията на вашата котка тя се изпраща у дома със специална предпазна яка с цел да и попречи да си търка очите и да компрометира операцията. Препоръчваме да запазите тази яка за евентуални бъдещи намеси. Наблюдавайте често очите на котката си и се уверете, че няма прекомерно сълзене или болка. Чести контролни прегледи са необходими, за да бъдете сигурни, че очите се лекуват правилно.

Понякога се изписват локални антибиотици. Съветваме ви да прилагате тези медикаменти точно както ви е указал вашият ветеринарен лекар и се свържете с него ако възникнат допълнително някакви въпроси. Конците обикновено се свалят след 10-14дни.