Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Защо трябва да кастрираме нашия домашен любимец?

Ранната кастрация на женските животни, т.е. преди първото разгонване (около 6-тия месец), има редица преимущества както за вашия любимец, така и за вас.

Кастрацията помага да бъде намален рискът от редица заболявания, които са свързани с функцията на половите жлези, в това число: тумори на млечните жлези, тумори на матката и яйчниците, пиометра, диабет, хормонално свързани анемии, псевдо бременност, хормонални кожни заболявания и др.

Статистиката показва, че ранната кастрация, преди първото разгонване, намалява риска от развитие на тумори на млечната жлеза на около 0,5 %. Само при едно разгонване рискът се увеличава на 23%, или близо 40 пъти. Причината за това са високите нива естрогени, които се отделят по време на разгонване (еструс).

Важно е са се подчерте, че противно на широко разпространеното мнение, еднократната бременност и раждане, няма никакъв положителен ефект върху здравето на женското куче!

Освен положителният ефект върху здравето на вашия любимец, кастрацията значително улеснява отглеждането на женските животни и намалява грижите, полагани от стопаните. Тя предотвратява неприятните моменти, свързани със сериозно чистене по време на разгонването, в което женските кучета отделят кървави изтечения в продължение на 2-3 седмици. От друга страна, спомага за избягването на възможни промени в поведието им като агресивно поведение, бягство в търсене на мъжки и т.н.

Освен всички изброени ползи, кастрацията има положителен социален ефект, тъй като по този начин се ограничава популацията на бездомни животни.

При мъжките животни кастрацията зависи от индивидуалните особености на животното (котараци, които маркират, агресивни кучета).

При мъжките кучета, кастрацията спомага за намаляването на риска от заболявания като: перинеални хернии и аденоми, болести на простата, хормонални кожни лезии, тестикуларни тумори и др. Тя има благоприятен ефект върху поведението на кучето и намалява нивата на агресивно поведение.

При мъжките котараци, кастрацията е ефективно разрешение на проблемите, свързани с безконтролното уриниране, желанието за „странстване” в търсене на женски и агресивно поведение.