Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Защо е важно измерването на кръвното налягане при домашни любимци?

Кръвното налягане:

  • Кръвното налягане е един от четирите основни жизнени показателя (вътрешна телесна температура, сърдечна честота, дихателна честота и кръвно налягане).
  • Индиректното измерване на кръвно налягане отчита налягането на кръвта върху стените на големите артерии.
  • Това е неинвазинва, безболезнена процедура.
  • Вашият ветеринарен лекар може да препоръча измерване на кръвното налягане, ако вашият домашен любимец има признаци на повишено или понижено кръвно налягане или е диагностициран със заболяване, което се асоциира с това.
  • Повишеното/пониженото кръвно налягане обикновенно се третира като се открие първопричината и тя се отстрани.

Какво е измерване на кръвно налягане?

Сърцето изпомпва кръвта към останалата част от тялото и докато тя се движи по артериите, налягането което упражнява върху стените им се измерва. Като обобщено практическо правило кръвното налягане при кучето и котката не бива да надвишава 160/100 mm Hg. Първата цифра е систоличното кръвно налягане или налягането при контракция на сърцето. Втората цифра е диастоличното налягане, което е по-ниско, защото това е налягането, което се отчита, когато сърцето се отпуска между две контракции. Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg).

Защо кръвното налягане на домашните ни любимци трябва да се измерва?

В повечето случаи, кръвното налягане на вашия домашен любимец се измерва, за да се прецени дали не е твърде високо. Когато кръвното налягане е твърде високо, това може да доведе до кървене, или да увреди вътрешните органи. Органите, които са най-податливи на увреждане са очите, бъбреците, сърцето и мозъкът. Най-честият признак на високо кръвно налягане е внезапна или постепенна слепота. Слепотата, причинена от високо кръвно налягане може да е обратима, ако се диагностицира рано. Други признаци са:летаргия, липса на апетит, раздразнителност, разширени зеници, дезориентация и по-рядко припадъци.

При кучетата и котките, най-често завишаването на кръвното налягане се причинява вторично от друг болестен процес, като:

  • Хипертиреоидизъм (прекомерни нива на щитовидните хормони)
  • Бъбречно заболяване
  • Болест на Къшинг (прекомерни нива на надбъбречните хормони)
  • Захарен диабет (прекомерно количество кръвна захар)
  • Сърдечно заболяване

Тъй като котките над 7 годишна възраст са предразположени към заболяване на бъбреците и хипертиреоидизъм, вашият ветеринарен лекар може да препоръча редовен скрийнинг на кръвното налягане.

Домашни любимци, които са критично болни или са под обща анестезия, често се мониторират, за да е сигурно, че тяхното кръвно налягане не е прекалено ниско. Поддържането на нормално кръвно налягане е жизнено важно, за да се осигури достатъчно кислород на органите за тяхната нормална функция.

Как се измерва кръвното налягане?

В повечето случаи, измерването е безболезнена и неинвазивна процедура за вашия домашен любимец и може да се извърши при обикновенно посещение при лекаря. Безпокойството и стресът могат да повишат кръвното налягане, затова изследването трябва да се проведе в тиха и релаксираща атмосфера и също така трябва да се проведе няколко пъти, за да се подсигури, че резултатите не са повлияни от стрес.

При най-често използваната техника, в основата на опашката или на някой от крайниците на животинката се поставя маншет. Маншетът се напомпва с въздух с налягане над систоличното, така че, за момент артерията се притиска и спира движението на кръв в нея. След това маншетът бавно се отпуска, за да се отчетат систоличното и диастоличното кръвно налягане. Този метод се нарича индиректен. Най-точният метод за измерване на кръвното налягане е чрез поставяне на катетър директно в артерия. Този метод на мониторинг е по-болезнен и се използва само при пациенти които са критично болни и/или са под обща анестезия и имат нужда от непрекъснато мониториране.

Как се лекува повишеното кръвно налягане (хипертония)?

Тъй като завишаването на този жизнен показател обикновенно е вторично, след като се открие предпоставящото заболяване и се лекува, кръвното налягане се нормализира. В редки случаи повишаването може да е единственият признак на заболяване и тогава се третира само този проблем.

Понякога се налага да се приемат допълнителни лекарствени средства, които да разширят кръвоносните съдове, за да се нормализира кръвното налягане.

Ако на вашият домашен любимец се диагносицира завишено кръвно налягане, то изследването трябва да се повтаря през няколко дни/седмици/месеци, за да е сигурно, че заболяването се контролира добре.