Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Хроничната бъбречна недостатъчност

Хроничното заболяване на бъбреците е често срещано при домашни любимци на средна до напреднала възраст, особено при котките. При животни с такова заболяване, бъбреците бавно губят способността си да пречистват вредните отпадъчни продукти от кръвта и да задържат водата в организма. Като резултат в кръвта се натрупват отпадни продукти, които водят до влошено състояние и други усложнения. Въпреки, че не може да бъде излекувано, това заболяване може да бъде забавено с подходяща терапия и домашни грижи и вашият любимец да продължи да има отлично качество на живот!

Какво е хронично бъбречно заболяване?

Това е състояние, при което здравите бъбречни клетки се увреждат и не са в състояние да функционират правилно. Като резултат, бъбреците не могат да извършват своята роля в отделянето на вредните отпадни продукти от кръвта и задържане на необходимото количество вода в тялото. Засегнатите животинки се дехидратират, уринират повече и имат нужда да пият повече вода, за да заместят загубите на течности с урината. При тях също така може да се наблюдава повръщане, намален апетит и привидна умора, която се дължи на отпадните продукти, които не се филтрират от кръвта.

Какво причинява това състояние?

Не винаги причината за хроничното бъбречно заболяване е очевидна. Понякога се свързва с възрастови изменения и понижаване на бъбречната функция. Заболявания, които засяг други органови системи (например сърдечно заболяване) могат да доведат до хронично бъбречно заболяване. Сериозен дентален проблем може дори да е пряка причина, ако доведе до разнасяне на инфекция по кръвен път. Често причината остава скрита.

Няколко важни съвета, за комфорта на вашия домашен любимец:

 • Полагайте редовна грижа за козината на вашия приятел. Животинките с хронично бъбречно заболяване може да не се грижат сами за външният си вид!
 • Осигурете достатъчно възможност за раздвижване на вашия възрастен домашен любимец. Ако стълбите са проблем, помислете за рампа. Котешка тоалетна с по-нисък праг може да е по-удобна за възрастно коте.
 • Подсигурете топли, удобни места за сън и почивка.
 • Опитайте се да редуцирате стреса и имайте предвид, че той/тя може да се уморява по-лесно.
 • Дарете домашния си любимец с огромно количество любов и топлота!

Какво мога да направя за моя домашен любимец?

Хроничното бъбречно заболяване е прогресивен процес, което означава, че веднъж започнало, то се влошава с времето. За щастие прогресирането може да бъде забавено с подходящо лечение и колкото по-рано започне това лечение, толкова по-добре ще се чувства вашият домашен любимец. Ние, вашите лекари може да изпишем специализирана диета за бъбречни проблеми на вашия домашен любимец. Тези диети са формулирани така, че намаляват количеството на отпадните продукти в кръвта. Ако вашият домашен любимец не желае да се храни, Вие трябва да го/я окуражавате. Стоплянето на храната в микровълнова фурна, добавянето на малко сок от риба тон (без подправки и сол), пилешки или телешки бульон (отново без подправки и сол)може да помогне. Важно е да се уверите, че нищо, което добавяте не съдържа лук, който е силно отровен за кучета и котки, и че животинката не получава никакви хранителни остатъци от масата. Ако домашният Ви любимец все още не желае да се храни, свържете се с вашия ветеринарен лекар!

Други терапевтични подходи включват лекарствена и флуидна терапия. За животинките с хронично бъбречно заболяване е от изключителна важност винаги да имат на разположение достатъчно количество чиста вода за пиене, но понякога въпреки това, се налага да се хидратират допълнително в клинични или домашни условия.

Първата реакция при диагностициране хронично бъбречно заболяване на вашата животинка може да е страх, притеснение и тъга от това, което предстои. Въпреки това, има неща, които можете да правите за да се радва вашият приятел на отлично качество на живот. Въпреки че, хроничното бъбречно заболяване е „нелечимо”, много кучета и котета отговарят добре на терапията. Като допълнение към редовните посещения при вашия ветеринарен лекар, ето пет важни съвета при грижата вкъщи:

 • Следете теглото на вашият любимец: прогресивна загуба на тегло може да показва, че лечението не дава желания резултат. Проверката веднъж седмично на теглото (и воденето на писмен дневник за това) може да донесе полезна информация. Ако животинката Ви е достатъчно малка, може да се измерите заедно на кантара вкъщи и след това да извадите вашето собствено тегло. Ако теглото на кучето Ви е твърде голямо за този метод, заповядайте при нас за редновно „измерване” J.
 • Спазвайте точно всички предписания за лекарства: следете внимателно инструкциите за даване на лекарствените средства. Ако не сте сигурни за някоя инструкция, не се колебайте да се свържете с нас. Ако домашният ви любимец повръща или има проблем с някое определено лекарство, обадете ни се веднага!
 • Не давайте човешка храна на вашия любимец: ако любимецът Ви отказва храна, обадете ни се веднага!
 • Не забравяйте за другите грижи за здравето: денталното здраве, контролът на паразити и други аспекти от грижата за здравето продължават да са особено важни за вашия любимец, въпреки хроничното му заболяване.
  Продължавайте с редовното миене на зъбите, превенцията срещу дирофилария, вътрешното и външното обезпаразитяване.
 • Не се притеснявайте да ни задавате въпроси: екипът, отговорен за здравето на вашия домашен любимец е насреща за да помогне на вас и вашият любимец през този тежък период. Не се колебайте да се свържете с нас при въпроси и притеснения!

Дългосрочно контролиране на хроничното бъбречно заболяване

Тъй като този здравословен проблем е необратим, вашият домашен любимец ще има нужда от лечение до края на живота си. Когато заболяването се диагностицира на ранен етап и се контролира правилно, кучетата и котетата могат да живеят с него с години. Регулярните контролни прегледи и проследяване на състоянието чрез лабораторни изследвания от вашият ветеринарен лекар е основна част от справянето с този проблем. Въпреки това, между посещенията, Вие трябва да следите състоянието на вашия домашен приятел, неговите нормални навици и поведение, така че, да забележите, ако нещо се промени. Запазете час при вашия ветеринарен лекар, ако забележите някой от следните признаци:

 • Повишено уриниране (повишено количество и честота на уриниране)
 • Повишена жажда
 • Намален апетит
 • Запек
 • Загуба на тегло
 • Повръщане
 • Летаргия (необичайна уморяемост) или отбягване на други членове на семейството

Хроничното заболяване на бъбреците може да бъде лекувано и контролирано и ние, вашите ветеринарни лекари сме насреща, за да помогнем. Свържете се с нас за въпроси относно това заболяване или грижата за вашия домашен любимец.