Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Полагане на специални грижи по време на бременост на куче/котка

Периодът на бременност и кърмене при женските кучета и котки разбира се налага полагане на специални грижи най-вече по отношение на храненето, употребата на медикаменти и промяна на част от навиците.

От четвъртата седмица на заплождането,постепенно до шестата седмица, количеството храна се завишава с 20%-25%. Към осмата, девета седмица от бременността и първата, четвърта седмица от кърменето тя се увеличава с до 50%. От четвъртата седмица на лактацията дневната дажба храна постепенно се намалява. Освен количеството,важно е храната да бъде качествена и висококалорична. Подходящи са храните за подрастващи кученца от съответната порода и по препоръка на лекуващият лекар на вашето животно. Като добавка към храната 2-3 пъти седмично може да се включи сварен черен дроб. През последната седмица от бременността, особенно при многоплодна бременност,честотата на поднасяне на храната се увеличава. Целта е да се избегне натиска в коремната кухина от прекалено пълен стомах.

Необходимо е да се избягва третирането с препарати и медикаменти от 3-тия до 30-тия ден след покриването. Някои медикаменти може да предизвикат аборт, а други трайни изменения на плода. Основни добавки, които може да се използват, витамин В-комплекс, калциеви добавки, но тяхното назначаване трябва да стане от ветеринарен лекар.Ако се налага да бъде направена ежегодната ваксинация, то тя може да се постави в края на първият месец от бременността.

Препоръчително и всекидневни разходки да бъдат извършвани на повод, особенно след 4-6 седмица от заплождането.