Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Кои са най-разпространените признаци, че нашият любимец е болен?

Първото което следва да ни направи впечатление е промяна в поведението му – унило ли е, предпочита да лежи, не желае да излиза на разходка. В зависимост от засегнатите органи то може да има промяна в апетита – увеличен, намален или въобще да отказва да се храни, понякога да повръща. Има разстройство или запек? Промяна може да се наблюдава и в приема на вода – жажда или пълен отказ, а от тук- и в отделянето на урина, количество и цвят, болка при уриниране.

Характерен признак на кожните заболявания е сърбежа, чупливост и загуба на блясъка на космите. Поява на струпей, пърхут, опадане на цели снопчета косми и оголване на кожата до разраняване от сърбежа.

При проблеми с двигателния апарат може да се наблюдава промяна в позата и натоварването на крайниците, в различна степен куцота, спазъм на мускулите, промяна в подвижноста на ставите и проява на болка. Липса на бодрост, сънливост, проява на агресия и възбуда, сковаване на краката, появява на припадъци, загуба на чувствителност в някои области от тялото, както и други признаци биха ни били индикатор за неврологични проблеми.

Изброеното до тук в никакъв случай не изчерпва възможните признаци на евентуално заболяване. Съветваме нашите пациенти в никакъв случай да не се опитват да прилагат сами лечение на своя любимец. Ако се съмнявате, че той не се чувства добре по някаква причина, веднага потърсете ветеринарно-медицинска помощ.