Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Как да даваме таблетки на куче?

На първо място е важно да отбележим, че винаги трябва да се придържате внимателно към предписанията на вашия ветеринарен лекар. Той ще ви уведоми дали лекарството може да се дава с храна или трябва да се приема на гладен стомах. В случай, че таблетката или капсулата могат да бъдат давани с храна, стандартният подход е да я поставите в центъра на малко топче от консервирана, или друг вид храна, която вашето куче, обича. Препоръчително е първо да дадете малко от избраната храна като тест, за да сте сигурни, че кучето я приема, а също така, и за да проследите дали я сдъвква и гълта. Кучетата са склонни да преглъщат храната, без да я сдъвкват, затова този начин обикновено дава резултат. Ако все пак не успеете да дадете таблетката и кучето я изплюе, повтарянето на процедурата се затруднява, защото тя частично се е разтворила в устната кухина и е оставила неприятен вкус.

В такъв случай, следвайте следните инструкции, като винаги внимавайте, за да избегнете опасността от ухапване. В случай, че кучето ви ухапе, почистете раната и потърсете медицинска помощ.

Лекарствата, предназначени за перорален прием, могат да бъдат под формата на таблетка, капсула или сироп.

 

 

 

 

 

 

 

Задръжте главата на кучето отгоре, с лявата си ръка. Ако кучето има дълъг нос, хванете долната челюст, между палеца и показалеца си, а ако има къс нос – между палеца и останалите пръсти на ръката.

 

 

 

 

 

Наклонете главата назад. Кучетата имат по-силни челюстни мускули, от котките, и за разлика от тях, долната им челюст обикновено не се отваря достатъчно, за да се постави хапчето (капсулата) зад основата на езика.

 

 

 

 

 

 

Внимателно прегънете горната устна, над зъбите. По този начин, в случай на опит за ухапване – кучето инстинктивно усеща, че ще захапе устните си и не затваря устата си.

 

 

 

 

 

 

Вземете таблетката (капсулата) в дясната си ръка, между палеца и показалеца. Използвайте средния пръст, за да отворите долната челюст, като го държите над малките зъби на резеца, НЕ над острите зъби (кучешки зъби).

 

 

 

 

 

 

Поставете таблетката (капсулата) възможно най-навътре, върху езика, след това незабавно затворете устата и чукнете леко носа на кучето или масажирайте външно областта на глътката- това ще го насърчи да я погълне.

 

 

 

 

Ако не успеете да поставите хапчето достатъчно далеч, зад основата на езика, кучето ще го изплюе. Може да се наложи да използвате показалеца и палеца си, за да натиснете хапчето върху задната част на езика.

 

 

 

На пазара може да намерите няколко различни вида апликатори, с помощта на които да поставите таблетката зад основата на езика, без да се налага да държите пръстите си в устата на кучето.

Повече информация относно тяхното приложение, може да откриете тук: https://sofiavetclinic.bg/polezno/kak-da-davame-tabletki-na-kotka/

Лекарствата, под формата на сироп, се поставят в устната кухина, между зъбите и бузата, с помощта на апликатор или спринцовка. Сиропът се излива бързо, след което устата се затваря. За да избегнете риска от попадане на течността в трахеята – не накланяйте назад главата на кучето.

Ако въпреки това изпитвате трудности с даването на таблетките, консултирате се с вашия ветеринарен лекар относно възможността те да бъдат разтворени в течност (при някои това е възможно, докато други може да изгубят своята ефективност).