Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Как да даваме таблетки на котка?

На първо място е важно да отбележим, че винаги трябва да се придържате внимателно към предписанията на вашия ветеринарен лекар. Той ще ви уведоми дали лекарството може да се дава с храна или трябва да се приема на гладен стомах. В случай, че таблетката или капсулата могат да бъдат давани с храна, стандартният подход е да я поставите в центъра на малко топче от консервирана, или друг вид храна, която вашата котка, обича. Препоръчително е първо да дадете малко от избраната храна като тест, за да сте сигурни, че котката я приема, а също така, и за да проследите дали я сдъвква и гълта. Котките са много по-склонни да сдъвкват храната си, в сравнение с кучетата. Именно затова, при тях рискът от това да приемат храната и да изплюят таблетката, е по-голям. Ако това се случи, таблетката ще се разтвори частично и ще остави неприятен дъх в устата на котката, след което става изключително трудно да се повтори процедурата.

Ако не успеете да дадете таблетката по описания до момента начин, следвайте следните инструкции, като винаги внимавайте, за да избегнете опасността от ухапване. Устата на котката съдържа множество бактерии, а раните често са на голяма дълбочина. Ако това се случи – почистете добре раната и потърсете медицинска помощ.

Лекарствата, предназначени за перорален прием, могат да бъдат под формата на таблетка, капсула или сироп.

 

 

 

 

 

 

 

Хванете главата на котката отгоре, с лявата си ръка. Костите на бузата на котката, наречени зигоматични арки, осигуряват удобен захват, чрез който да се придържа здраво главата, без това да й причинява дискомфорт.

 

 

 

 

 

Наклонете главата леко назад и котката инстинктивно ще отвори долната си челюст.

 

 

 

 

 

Вземете таблетката (капсулата) с дясната си ръка, между палеца и показалеца. Можете да поставите един от останалите пръсти на дясната си ръка върху долните резци, за да запазите долната челюст отворена. Дръжте пръста си над малките зъби на резеца, НЕ над острите зъби (кучешки зъби). Поставете таблетката (капсулата) възможно най-навътре, върху езика. След това незабавно затворете устата и чукнете носа на котката – това ще я насърчи да я погълне.

 

Ако котката не отвори устата си, когато наклоните главата й назад, вземете хапчето отново, като го поставите между палеца и показалеца си.

 

 

 

 

 

 

Използвайте средния пръст на същата ръка, докато държите таблетката (капсулата) и го поставете върху малките зъби на резеца, НЕ над острите зъби (кучешки зъби).

 

 

 

 

Отворете долната челюст.

 

 

 

 

 

 

Продължавайте да държите средния пръст на място (3), след което, или поставете хапчето (капсулата) възможно най-назад върху езика, или използвайте показалеца (1) и палеца (2), за да го пуснете директно зад езика.

 

 

 

Затворете устата на котката и я масажирайте леко по врата или носа, за да я насърчите да го преглътне.

 

 

 

 

 

На пазара може да намерите няколко различни вида апликатори, с помощта на които да поставите таблетката зад основата на езика, без да се налага да държите пръстите си в устата на котката.

Прилагат се по този начин:

 

Можете да задържите апликатора между палеца и средния си пръст, като показалецът е задържан на позиция – да „натисне“ спусъка.

 

 

 

 

 

Вторият вариант е да свиете пръстите си и да задържите апликатора в дланта, като палецът отново е задържан на позиция – да „натисне спусъка”.

 

 

 

 

 

Третият подход е да задържите апликатора между показалеца и средния пръст. Палецът и тук е в позиция – да „натисне” спусъка.

 

 

 

 

 

 

 

За да предотвратите преждевременното освобождаване на таблетката, преместете показалеца, за да натиснете спусъка, точно преди да „изстреляте” хапчето в гърлото.

След това, наклонете главата на котката, така, че тя да отпусне и отвори долната си челюст. Поставете хапчето в края на апликатора.

 

 

 

 

Ако котката не отвори устата си, използвайте средния пръст на ръката, като държите апликатора, за да отворите долната челюст.

 

 

 

 

 

 

Поставете апликатора в устата на котката.

 

 

 

 

Натиснете буталото на апликатора, за да „изстреляте” таблетката в гърлото й.

Лекарствата, под формата на сироп, се поставят в устната кухина, между зъбите и бузата, с помощта на апликатор или спринцовка. Сиропът се излива бързо, след което устата се затваря. За да избегнете риска от попадане на течността в трахеята – не накланяйте назад главата на котката.

Ако въпреки това изпитвате трудности с даването на таблетките, консултирате се с вашия ветеринарен лекар относно възможността те да бъдат разтворени в течност (при някои това е възможно, докато други може да изгубят своята ефективност).