Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Синдром на падащите котки

Когато дойде лятото много стопани с нетърпение отварят прозорците си, за да се любуват на хубавото време. За жалост те несъзнателно излагат животното си на риск. Необезопасените прозорци представляват истинска опасност за котките, които падат от тях толкова често, че ветеринарната професия е измислила дори име за тази ако може да се нарече „болест“ – „синдром на високите етажи“ („High-Rise Syndrome”, HRS)

Както може би се досещате HRS е характерен повече за градски условия и е сериозен проблем за големите градове в България. Докторите във ветеринарна клиника „София“ ежедневно се сблъскват с паднали котки и броят им често надхвърля 5-6 за седмица през по-топлите месеци.

Въпреки, че HRS е по-характерен за котките, кучетата също не са застраховани и макар и рядко те стават жертви на необезопасените тераси.

Някои интересни факти за HRS:

  • Котките имат изключителни инстинкти за оцеляване и те не скачат просто така необмислено от високи места, които могат да бъдат опасни за тях. Повечето котки падат инцидентно от прозорците или балконите на по-високите етажи.
  • Котките имат невероятната способност да фокусират изцяло вниманието си върху нещо, което ги привлича. Случайно прелитаща или кацнала на перваза птичка или някакво друго преминаващо животно могат да бъдат достатъчни, за да я разсеят и тя да изгуби баланс и да падне.
  • Понеже котките почти нямат страх от височини и предпочитат да се настаняват на високи места, стопаните често предполагат, че те могат сами да се пазят. И макар че котките могат да се придържат здраво за клони на дървета с помощта на техните нокти, други повърхности като например прозорците или техните первази биха били доста по-трудни за прикрепяне.
  • Проучвания показват, че процентът на оцеляване на котки, паднали от 2ри до 32ри етаж е удивителните 90%. Учудващо, но е факт, че котки, които падат от височина под 6 етажа получават много повече травми от тези, които падат от по-високите етажи. Една от теориите е, че котките достигат максимална скорост за около 5 етажа и след този момент те се отпускат, позволявайки по-равномерно разпределение на силата на удара и допускането на по-сериозни контузии. След като достигнат максимална скорост се смята, че котките стават по-малко сковани и заемат по-хоризонтална стойка. Тези котки са по-подготвени за приземяване и могат да поемат силата на удара по-равномерно разпределно с цялото тяло, като по този начин намаляват степента на травмите, които получават.
  • Когато котките падат от високи места те не падат категорично на изпънати крака. Вместо това те ги присвиват встрани, което може да предизвика сериозни черепно-мозъчни наранявания и тазови фрактури.
  • Погрешно е схващането, че котките няма да се наранят ако те паднат от едно- или двуетажни сгради. Те всъщност могат да бъдат в по-голям риск, когато падат от ниски височини, отколкото от средни или високи такива. Късите дистанции не им дават достатъчно време да нагласят тялото си в правилната стойка за приземяване.
  • Имайте впредвид, че паднала котка може да се движи по улиците и между блоковете, които в никакъв случай не са най-подходящото за тях място. НИКОГА не заключавайте, че котката не е преживяла падането. Моментално потърсете котката си и задължително я заведете при опитен ветеринарен лекар, за да и бъде оказана незабавна ветеринарно-медицинска помощ.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: процентът на оцеляване е около 90%, но едва след оказването на незабавна и подходяща помощ! Около 25-33% от падналите котки се нуждаят от спешна животоспасяваща помощ!!!

Само да отбележим, че рекордът на паднала и оцеляла котка е в САЩ и той е на котка паднала от 46ти етаж!

Травми

Котките, които падат от височина над 2ри етаж, често получават значителни травми. Най-честата причина за смъртта се дължи на тежка гръдна травма. В следващите редове са изброени травмите, по реда им по който най-често се срещат:

Гръдни травми – пневмоторакс (въздух в гръдния кош, извън белите дробове), белодробна контузия и фрактури на ребрата

Лицево-челюстни травми – фрактури на челюстта, счупени зъби, сцепено небце и черепна травма

Травми на крайниците – фрактури на костите на предните и задните крайници

Гръбначно-мозъчни фрактури – счупен гръбначен стълб, фрактури на прешлени, разместени прешлени (макар и рядко при котки)

Коремни травми – кървене, нараняване на черния дроб, далака или бъбреците, скъсване на пикочния мехур

Диагноза

Диагностицирането на HRS не е трудно. Типично котките са намерени извън сградата, която обитават или няколко етажа по-надолу. За стопаните е трудно да забележат всички поражения и травми, които са настъпили вследствие на падането, затова е необходимо незабавното завеждане на животното при опитен ветеринарен лекар. Той ще трябва да направи редица изследвания и тестове, за да установи броя и степента на нараняванията.

Рентгенография на гръден кош – дори и да изглежда, че вашата котка диша нормално, рентгенографията на гръдния кош винаги е необходима за диагностицирането на колабирал бял дроб, пневмоторакс, белодробна контузия или фрактури на ребрата. Всички тези наранявания могат да бъдат животозастрашаващи и е необходимо специално наблюдение в следващите 72 часа!

Преглед на муцуната и устната кухина – котките често се приземяват по гърди или лице, което често води до фрактури на челюстта, сцепване на твърдото небце и счупени зъби. Този преглед заслужава специално внимание!

Ортопедичен преглед – котката се изследва за евентуални фрактури на крайниците или таза. Най-честите фрактури на предните крайници се наблюдават под лакътя, докато най-честите фрактури на задните крайници са тези на бедрената кост. Силата на удряне често предизвиква излизане на парченца кост извън кожата, причинявайки открити фрактури. Те също заслужават нужното внимание поради значително по-големия риск от инфекция.

Допълнителни рентгенографии – ако се прецени, че е необходимо може да се направят допълнителни рентгенографии на коремната кухина, черепа или гръбнака.

Скринингова ехография – препоръчва се за диагностицирането на евентуални наранявания на органите в коремната кухина (скъсан пикочен мехур, руптура на далака и т.н.).

Кръвни изследвания – първоначално те не биха били от голямо диагностично значение, но с течение на терапията те са необходими, за да се проследи нормалното функциониране на органите.

Терапия

Терапията ще зависи от типа и тежестта на нараняванията. Ако вашето животно показва признаци на шок – колапс, слабост и бледи лигавици, вашият ветеринарен лекар ще започне флуидна терапия. Другата терапия включва:

При гръдна травма – доставката на кислород е от първостепенна важност и може да помогне на котката ви да диша. Фрактурите на ребрата са много болезнени и изискват сериозно обезболяване. Често се налага извършването на торакоцентеза и дори поставянето на гръдна тръба с цел по-лесно евакуиране на въздуха от гръдната клетка.

При лицева травма – често е съпроводена с черепно-мозъчни сътресения и наранявания и се нуждае от изключително внимателен подход. Налага се флуидна терапия и употребата на диуретици и/или стероиди. Счупената челюст често се налага да бъде фиксирана с помощта на различни ортопедични техники, докато сцепеното небце в повечето случаи зараства само. Счупените зъби се нуждаят от специфично лечение, а в най-лошия случай и от екстирпация (изваждане).

При фрактури на крайниците – обикновено първо се налага просто почистване на раните и поставянето на временна превръзка. По-късно, когато животозастрашаващите наранявания са овладяни, може да се пристъпи към ортопедична операция.

При коремна травма – притискащи превръзки могат да бъдат използвани като временен контрол върху кървенето, а хирургична интервенция се препоръчва при разкъсване на вътрешни органи.

Домашни грижи

Няма домашно лечение при котки пострадали след HRS. Вашата котка ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар, дори и да ви изглежда всичко нормално.

Внимавайте много при вдигането и пренасянето на наранена котка. Някои наранявания могат да бъдат изключително болезнени и вашата котка може рефективно да ви ухапе или надраска. Увийте котката си в плътна кърпа или одеало, сложете я в клетка или кутия и я транспортирайте до вашия лекар.

Предпазни мерки

Най-добрият начин да предпотвратите HRS е да се убедите, че нямате вкъщи отворени прозорци или отворен балкон. Убедете се, че прозорците са здрави и достатъчно дебели (има случаи, в които котките чупят и минават през по-тънки прозорци). Обезопасете балконите си.

За котката, позорецът може да изглежда като път към свободата, но за много от тях падането през него може да бъде фатално!