Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Не вярвайте на тези 4 мита по отношение на възрастните животинки!

Всеки, който се радва на присъствието на четириног приятел в дома си, би искал той да живее  и да му се радва вечно. Но, въпреки нарастването на средната продължителност на живот и забележителния напредък в лечението през последните години, все още доста стопани допускат известни грешки, когато стане въпрос за здравето на техните възрастни любимци.

Така, например, симптоми като намаляване на физическата активност или апетита често биват възприемани за нормални  и дължащи се на възрастта. Тези заблуждения най-често се дължат на остаряла или некоректна информация.

В действителност такива симптоми могат да бъдат признак  за заболяване, изискващо допълнителни грижи и лечение за пълноценно и качествено изживяване на старините на нашите  приятели. Тук ще ви запознаем с няколко от най-разпространените митове по отношение на здравето на котките и кучетата в напреднала възраст:

Мит № 1 „Това се дължи на възрастта”

Възрастта, сама по себе си, не е индикатор за здравословния статус. По-възрастните животинки са в по-голяма степен предразположени към различни онкологични заболявания, артрит, заболявания на бъбреците, черния дроб и др. За съжаление много често стопаните им пропускат ранните признаци за тях, приписвайки промените, които забелязват именно на възрастта и търсят ветеринарномедицинска помощ , когато състоянието вече е много напреднало.

Най-честите симптоми, които биват погрешно възприемани като дължащи се на „старостта” са: намаляване на физическата активност, загуба на тегло, промяна в апетита, повишено пиене на вода , повишено уриниране, скованост, намалено зрение и/или периоди на объркване и дезориентация.

Мит №2 „Нищо не може да се направи”

Друго често срещано заблуждение е, че голям брой заболявания не могат да бъдат излекувани, ако вашият любимец е в напреднала възраст. Това не е вярно. Най-общите промени като – намаляване на активността, лош дъх, скованост, намален  или по-капризен апетит, периоди на дезориентация и объркване, в действителност могат да бъдат овладяни, с намесата на ветеринарен лекар.

Ако забележите някой от тези симптоми, в никакъв случай не бива да мислите, че не може да направите нищо, за да осигурите по-комфортен и пълноценен живот на вашия любимец. С помощта на специализирани диети, упражнения, контрол над теглото, стоматологични грижи и др., тези състояния могат значително да се подобрят.

Мит №3 „Възрастните животинки се нуждаят от профилактичен преглед, само веднъж годишно”

Екипът на ветеринарна клиника „София” , както и много  колеги, препоръчваме минимум два  профилактични прегледа и изследвания годишно при животинки в напреднала възраст . Това увеличава шанса множество заболявания да бъдат диагностицирани в по-ранен стадий и благоприятната перспектива за излекуването им значителна нараства.

Някои симптоми, от друга страна, изискват незабавна реакция и посещение при ветеринарния Ви лекар. Такива са: недостиг на въздух, продължителна кашлица, увеличена жажда, жълт или оранжев оттенък на очите, устата и кожата, черни изпражнения.

Мит № 4 „Анестезията е прекалено опасна при възрастни животинки”

Като пример ще дадем стоматологичните грижи.

Все повече данни сочат, че денталните грижи  са от съществено значение за цялостното здраве и качеството на живот на домашните любимци. Но, за съжаление, положителните ползи от рутинната стоматологична помощ и почистването на зъбите твърде често се сблъскват  с погрешно възприеманите рискове, които крие общата анестезия.

Разбира се, анестезията, като всяка друга медицинска намеса, крие своите рискове, особено при възрастни животинки и в този смисъл изисква особено внимание и професионализъм в случаите, когато вашият любимец има проблеми със сърцето, белите дробове, черния дроб или бъбреците.

Напредъкът в медицината по отношение на предварителните изследвания, по-съвременните  и безопасни медикаменти и апаратура за проследяване на състоянието на пациента, обаче, минимизират рисковете свързани с анестезията. Не се колебайте да продължите да полагате необходимите дентални грижи за вашия домашен любимец, независимо от възрастта му, за да избегнете отрицателните ефекти, които хроничното зъбно заболяване може да има върху неговото здраве. Винаги следвайте препоръките на вашия ветеринарен лекар.