Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Кои състояния са спешни?

Като спешно може да се определи всяко състояние на вашия любимец, което изисква незабaвна медицинска помощ. Това е състояние, което се развива бързо, и забавянето на лечението му крие рискове за сериозни последствия, в някои случаи фатални.

За съжаление в нашата практика често се срещаме със случаи, при които собствениците не дооценяват доколко е сериозно състоянието на техните любимци и се забавят в търсенето на професионална медицинска помощ. Понякога всичко е въпрос на минути или часове!

Тук сме направили крaтко обобщение на състоянията, при които трябва да потърсите незабавно медицинска помощ.

 1. Силно кръвотечение (артериално) пациентът губи големи количества кръв, често вследствие на рана на голям кръвоносен съд. Освен първата помощ (притискащо превързване на мястото на кървене), която може да окажете, потърсете най-близкия ветеринарен лекар за адекватна терапия!
 1. Превъртане и разширение на стомаха (т.нар.GDV– Gastro dilatation volvulus) – състояние, характерно за едрите породи кучета. Започва обикновено с неуспешни опити за повръщане и изключително бързо влошаване на общото състояние – кучето пада на земята, и не може да се изправи, поради развилия се шок. Коремната му област бързо се издува като достига неестествено големи размери. Терапията трябва да е незабавна, в рамките на 2-3 часа! Често се случва вечер, не чакайте до сутринта!
 1. Анафилаксия (свръхчувствителност от алергичен произход) – това е животозастрашаваща алергична реакция! Развива се за минути, признаците често са: безпокойство, внезапна диария, повръщане, шоково състояние – пациентът лежи и не може да се изправи, изпада в кома, гърчове. Причината за това състояние често са жилещи насекоми или прилагането на лекарства (предимно инжективно).
 1. Трудно дишане и задух (диспнея) – такива, които не отминават в рамките на няколко минути. Не губете време, а веднага потърсете помощ, особено ако езикът на любимеца ви има син оттенък (цианоза) и той диша с отворена уста!
 1. Травматични състояния от различен произход – в градска среда това са най-често котки, паднали от високо, огнестрелни рани, кучета блъснати от автомобили и т.н.

Пациентът обикновено е в травматичен шок и трябва бързо да стигне до клиника. Възможни са тежки увреждания като: черепно-мозъчна травма, при която животинките много често могат да са със загуба на съзнание или да са в полусъзнание, пневмоторакс (натрупването на въздух в пространството между белите дробове и гръдната стена), при което пациентът не може да осъществява дихателна дейност, хемоторакс (кървене в гръдната кухина), белодробна контузия (травма на белите дробове, която често е съпроводена с кървене в самите бели дробове), хемоабдомен (кървене в коремната кухина), уроабдомен (урина в коремната кухина, поради травма на отделителната система), рани от всякакъв произход, открити фрактури, парези или парализи, причинени от травма в областта на черепа или гръбначния стълб. Ранната намеса намалява риска от усложнения и може да бъде животоспасяваща!

 1. Невъзможност на вашия любимец да уринира много често състояние при мъжките котараци, поради т.нар. котешки урологичен синдром.

Признаци: Котаракът стои над котешката тоалетна и прави опити за уриниране, възможно е да отделя малко количество кървава урина, спира да се храни, повръща, показва признаци на болка, неспокоен е. След 24 часа започва да се развива уремия, която е животозастрашаваща! При кучета, честа причина може да бъде уролит (камък) в областта на уретрата.

 1. Тежки неврологични признаци – коматозно състояние или гърчове.

При гърчовете има силна двигателна активност – крайниците се движат неконтролируемо, излиза пяна от устата, пациентът не е в съзнание. Продължителност на гърча над 30 мин. крие риск от мозъчен оток. При котките гърчът може да протече освен със силна двигателна активност, така и със проява на странно поведение, обилно слюноотделяне, вокализация, агресия и др. Не подценявайте гърчовото състояние! Всеки един пристъп в крайна сметка води до негативни изменения в мозъка.

При котките различни тежки състояния могат да доведат мозъчна хипоксия (недостиг на кислород), към което те са много чувствителни. Признаците могат да са неврологични – котката лежи и не може да се изправи, неадекватна е и слабо реагира на външни стимули.

 1. Отравяния ако се съмнявате, че любимецът ви е погълнал отрова (в някои случаи – големи количества лекарства), незабавно потърсете помощ. Най- ефективна е терапията до 1-2 часа, след поглъщането.
 1. Проблеми с раждането – животното се опитва да роди, но не може.

Напъни, по дълги от 30 мин., при които няма излизане на плод, липса на напъни повече от два часа, след раждане на плод, ненормални вагинални изтечения – гнойни, кървави, лошо миришещи, лошо общо състояние на майката (слабост) са индикации да потърсите спешна компетентна помощ.

 1. Топлинен и слънчев удар – често е резултат от оставяне на домашния любимец в кола, при затворени прозорци. В топло време, за няколко минути температурата достига 60 градуса! Много често брахицефалните породи кучета развиват топлинен удар дори и при малко по-продължителна игра или дълга разходка. Причината, е че кучетата се охлаждат с дишането и тъй като тези породи имат стеснени дихателни пътища, този процес е затруднен. Признаците са неврологични.
 1. Многократно повръщане, съчетано с бързо влошаване на общото състояние (признаци на отпадналост, неадекватност). Може да е симптом на сериозно заболяване – сепсис, отравяне, развиващ се панкреатит, перитонит и др. Не чакайте до утре!
 1. Водниста и/или кървава диария – не подценявайте този признак, който може да е изява на много сериозни инфекциозни, имунни, ендокринологични и хирургични заболявания. Не винаги е в следствие на нова или неправилна храна!
 1. Спешни офталмологични (очни) състояния – не представляват риск за живота, но ненавременната намеса може да има трайни последствия за очите и да доведе до слепота.

Травми в областта на окото могат да доведат до перфорация на роговицата, кръвоизливи и др., които изискват незабавна терапия.

Ако любимецът ви има диагностицирана глаукома, той може да получи остър пристъп на влошаване. Ако не се вземат спешни мерки, за 1-2 часа са възможни необратими кръвоизливи в ретината.

Реагирайте бързо!