Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Денталното здраве на домашните любимци, защо е важно?

Денталното здраве е много важна част от цялостната грижа за здравето на вашия домашен любимец. Денталните проблеми могат както да доведат до други здравословни проблеми, така и да бъдат причинени от тях. Зъбите и венците на вашата животинка трябва да бъдат преглежани поне веднъж годишно от ветеринарен лекар, за да се следи за ранни признаци на проблем и да се поддържа устата на нашите пациенти здрава.

Какво е ветеринарна стоматология и кой трябва да я практикува?

Ветеринарната стоматология включва почистването, коригирането, запълването, изваждането и възстановяването на зъбите на Вашия любимец и всички други аспекти от грижата за оралното здраве. Тези процедури трябва да бъдат извършвани от ветеринарен лекар.

Процесът започва с преглед на устната кухина на вашия приятел от ветеринарен лекар. Могат да бъдат необходими рентгенови снимки, за да се оценят челюстите и корените на зъбите под нивото на венеца. Тъй като повечето дентални заболявания се появяват под венеца, където Вие не можете да ги забележите, пълно дентално почистване и обстоен преглед се извършват под анестезия. Денталното почистване включва отстраняване на зъбния камък и плаката със скалер и полиране, сходни с процесите, които вашият стоматолог извършва регулярно за вас.

Орално здраве при кучетата и котките

Зъбите и венците на вашата животинка трябва да бъдат преглеждани поне веднъж годишно от ветеринарен лекар, за да се следи за ранни признаци на проблем и да се поддържа устата на нашите пациенти здрава.

Погрижете се вашият домашен любимец да бъде прегледан по-скоро, ако забележите някой от следните проблеми:

 • Лош дъх;
 • Счупен или разклатен зъб;
 • Допълнителен зъб или задържан млечен зъб;
 • Зъби, които са обезцветени или покрити със зъбен камък;
 • Абнормално дъвчене, слюноотделяне или изпускане на храна от устата;
 • Намален апетит или отказ от храна;
 • Болка във или около устата;
 • Кървене от устата;
 • Подуване в областите около устата.

Някои животинки могат да станат раздразнителни, когато имат дентални проблеми и всяка промяна в поведението им налага посещение при ветеринарния ви лекар. Винаги бъдете внимателни при оглеждане на устата на вашия домашен любимец, тъй като при болка може да ви ухапе.

Причини за дентални проблеми при животните

Въпреки, че кариесите са по-редки при нашите пациенти, отколкото при хората, те имат много от същите дентални проблеми, които могат да се развият и при хората:

 • Счупване на зъб или корен;
 • Периодонтално заболяване (Пародонтоза);
 • Абсцеси или инфектирани зъби (Гранулом);
 • Цисти или тумори в устната кухина;
 • Малоклузия(неправилна захапка) или неправилно разположение на зъбите и захапката;
 • Фрактури на челюстта;
 • Палатални дефекти (дефекти на небцето).

Периодонталното заболяване е най-често срещаното болестно състояние при кучетата и котките- за времето, за което вашият домашен любимец навършва три години, той/тя най-вероятно вече има ранни следи на периодонтално за боляване, което би се влошило с възрастта, ако не се вземат навременни и ефикасни мерки срещу това. Ранното откриване и лекуване са важни, защото напредналото периодонтално заболяване, може да доведе до сериозни проблеми и болка за вашия любимец. Периодонталното заболяване не засяга само устата на животинките. Други здравословни проблеми, съпровождащи този проблем, включват проблеми с бъбреците, черния дроб и промени в сърдечния мускул.

Това заболяване започва с плака, в която се отлагат минерални соли, за да се превърне в зъбен камък. Зъбният камък над нивото на венците се вижда лесно и може лесно да бъде отстранен, но плаката и зъбният камък под нивото на венеца е големият проблем и води до разрушаване на челюстните кости и тъканите, които свързват зъба с челюстта. Периодонталното заболяване се степенува по скалата от 0 (нормално) до 4 (тежко).

Лечението на периодонталното заболяване включва пълно дентално почистване и рентгенови снимки, за да се оцени тежестта му. На базата на рентгеновите находки и обстоен преглед, след почистване на зъбите, вашият ветеринарен лекар ще направи препоръки, на базата на цялостното здравословно състояние на вашия любимец и ще ви предостави опции за справянето с проблемите му.

Защо стоматологията изисква анестезия?

Когато вие отивате на зъболекар, вие сте наясно какви процедури ще ви бъдат извършени и че те имат за цел да ви помогнат и да поддържат устата ви здрава. Вашият стоматолог използва техники, за да намали болката и дискомфорта и може да ви попита как се чувствате, за да разберете процедурите и да направите всичко по силите си да стоите мирно. Вашият домашен любимец не разбира ползата от денталните процедури и той или тя ще реагира като мърда, опитва се да избяга или дори – да хапе.

Анестезията предоставя възможността за извършването на стоматологичните процедури без стрес и болка за нашите пациенти. В допълнение, анестезията дава възможност за по-добро почистване и намалява риска от нараняване, причинено от стоматологичната апаратура. Ако се налага да се направят рентгенови снимки, вашият любимец трябва да стои изключително мирно, което е практически невъзможно без анестезия или много дълбока седация.

Въпреки, че анестезията не е лишена от риск, сега тя е по-безопасна от всякога и продължава да се подобрява, така че, рисковете в момента са много ниски и се превъзхождат много от ползите. Повечето животинки, могат да се приберат вкъщи още в деня на манипулациите въпреки, че могат да изглеждат леко поуморени от тях до края на деня.

Ами относно почистването на зъбен камък без анестезия?

Американската ветеринарна дентална колегия (ACDC), Европейската ветеринарна дентална колегия (EVDC) и други организации с подобен статут не препоръчват подобна процедура, тъй като крие рискове за здравето на пациента и лекаря, не осигурява възможност за почистване на зъба под нивото на венеца и не допринася за здравето на пациента, а само за естетическото му благосъстояние.

Какво могат да направят стопаните у дома за оралното здраве на техните домашни любимци?

Превенцията на най-често срещаните орални заболявания при животинките се състои в премахване на зъбната плака и зъбния камък, които се формират върху зъбите. Регулярното миене на зъбите на вашия домашен любимец е единственото най-ефективно нещо, което можете да направите, за да поддържате зъбите му здрави в периодите между професионалните почиствания при вашия ветеринарен лекар, като дори може да елиминира нуждата от тях! Ежедневното миене на зъбите е най-добрият вариант, но дори и няколко пъти в седмицата ще допринесе значително за намаляване на стоматологичните проблеми. Повечето кучета приемат лесно миенето на зъбите, но котките може да са малко по-упорити. При тях търпението и обучението са изключително важни.

Има много продукти за домашни любимци, които се предлагат под претекста, че подобряват денталното здраве, но не всички са ефективни. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за който и да е дентален продукт, лакомство или специализирана диета, които сте избрали за вашия любимец и попитайте за неговите препоръки.