Зареждане…
Телефон за връзка: +359 888 43 8001 | Клиниката работи само с предварително записани часове!

Алопеция Х

Алопеция Х е козметичен дерматологичен проблем, който се среща при породите с плюшена козина (Померан, Аляски Маламут, Чао Чао и Кийсхаунд). Заболяването е описано и при Миниатюрни и Той Пудели.

Във ветеринарната литература това заболяване се среща под много и различни названия – adrenal sex hormone imbalance, congenital adrenal hyperplasia, biopsy responsive alopecia, castration responsive dermatosis, adult onset hyposomatotropism, growth hormone responsive dermatosis, pseudo-Cushing’s disease; follicular arrest of plush-coated breeds; hair cycle arrest. Многообразието от имена, рефлектира от различните варианти за лечение, които са разработени и помагат в някои случаи на Алопеция Х. По последни научни данни се касае за локална дисрегулация на фоликулните рецептори, която води до арест на растежния цикъл на косъма.

Установено е, че заболяването е с генетична предразположеност и се предава по наследство. Обикновенно се развива при завършили развитието си кучета, на възраст между 2 и 5 години, но възрастовият интервал е между 1 и 10 години.

Клиничните признаци са от дерматологично естество и напомнят на ендокринен проблем, като загубата на козина обхваща по-голямата част от тялото без да се засягат главата и крайните части на лапите. В началото стопаните могат да забележат загуба на козина по местата, където се допират каишката или нагръдникът , оредяване на космената покривка, загуба на покривни косми. Козината на животното започва да напомня „бебешка козина” или да изглежда с променен цвят. При някои кучета на местата с пълна загуба на козина се наблюдава силна хиперпигментация на кожата, за която се смята, че е реакция от излагането на слънчева светлина. Характерно е прорастването на козина на местата на кожна биопсия или оперативни рани.

Като се изключи козметичният ефект на заболяването, животните не проявяват други клинични признаци и нямат данни за системни патологични изменения.

Диагнозата на това заболяване се поставя на базата на изключване. Основните заболявания, които трябва да се изключат от списъка с диференциални диагнози са хиперадренокортицизъм, хипотироидизъм, хиперестрогенизъм, сезонна алопеция и други породно-специфични заболявания на космения цикъл. След като се изключат системни заболявания, кожната биопсия може да докаже заболяването и да изключи възпалителни заболявания като себореичен аденит и фоликулит.

Вашият ветеринарен лекар ще изиска пълна кръвна картина с биохимичен профил на кръвта, изследване на урина и скрийнингови тестове за функцията на щитовидната и надбъбречната жлеза.

За лечението на този проблем има множество варианти и различни мнения на специалисти. При некастрирани животни, кастрацията се препоръчва като първа стъпка, като много кучета имат частично или пълно израстване на козина след процедурата. Ефектът обаче може да е нетраен.

Мелатонинът е хранителна добавка, от която между 30 и 40% от кучетата се повлияват благоприятно с частично до пълно прорастване на козината и е напълно безопасен. Противопоказан е при диабет, защото може да доведе до инсулинова резистентност.

Други варианти за лечение на заболяването са добавянето на растежен хормон, препаратите митотан и трилостан и метилтестостерон, като ефективността от тях е различна в различните клинични проучвания, публикувани до момента.


Тъй като Алопеция Х е чист козметичен проблем, терапия може и да не се предприема!

Това е нашият пациент Пухчо, който е с диагноза Алопеция Х. Пухчо е померански шпиц на 4 години. Той дойде при нас с оплакване за редица проблеми с козината, като последният датира от около 6 месеца. Касае се за загуба на козина в областта на тазовите крайници, по гърба, корема и отстрани на гърдите. На местата, където няма козина, кожата на Пухчо е хиперпигментирана (т.е. оцветена в по-тъмен цвят). Пробите за дерматофити (кожни гъбички) и паразитни причинители на Пухчо са отрицателни. При клиничния преглед, установихме, че Пухчо е крипторхид (единият тестис беше задържан). Беше извършена оперативна интервенция за отстраняване на задържания тестис и беше започната терапия с хормона Мелатонин за козметичното състояние на Пухчо. На контролния преглед 1 месец след началото на терапията има данни за израстване на козина на засегнатите места.

Контролни прегледи се правят на всеки 2 месеца, но по-ясно видимите резултати се очакват след поне 6-8 месеца.